2006. július 5., szerda

Sziklamászó tanfolyam - Zemplén

Sziklamászó alapismereteink kibővétésére Tündivel részt vettünk a DEKE nyári alapfokú sziklamászó tanfolyamán. Az eseményt Pallag István vezette, a segédoktatók Marci és Laci voltak, a résztvevő tanulók száma 5 főre vot. Kettőnk mellett Flóra, Zsolt és Gergő próbálta meg elsajátítani a sziklamászás elméleti hátterét és gyakorlati részleteit. Emellett meg kell említeni a tanfolyam második felében Arnold alakját is, aki jelenlétével és anekdotáival a régi szép időkről emelte az esték fényét.

Tündi és a csehszlovák bukósisak



A helyszín Sólyomkő volt a Zemplénben (Hejce mellett), alaptáborunk az ún. "sólyomkői bivak" volt. Önellátás és napi egyszeri meleg bográcsos étkezés, valamint vidám éneklős esték jellemezték ezt a néhány napot, néha a futball VB mérkőzéseivel megspékelve a hejcei italboltban, ahonnan a visszatérés csutka sötétben egy alkalommal kemény próbát jelentett :)

Készül a vacsora

A tanfolyam tematikája az alábbiak szerint alakult: 1.Ismerkedés a sziklával, csomók, bekötés, mászás felsővel 2.A biztosítás alapjai, köztesek, stand, biztosítási módok 3.Mászás partiban, ereszkedés 4.Mentés a falban, zuhanás, pruszik, flaschenzug 5.Mit tanultunk? Vizsgamászás (egy III-IV- út clean mászása partiban, stand, majd ereszkedés)
A közel egy hét során az előbb felsoroltak szerint mélyítettük el tudásunkat, szerencsére ehhez az időjárás is partner volt. A mászáshoz nélkülözhetetlen ismeretek csiszolása mellett a mászótudást is feljebb tornázhattuk: az elölmászás izgalmai előcsalogatták az addig még esetleg megbúvó adrenalinszintünket és azt is tapasztalhattuk, hogy van aki szereti, ha alulról instruálják, van aki meg nem. Jómagam legnagyobb sikeremnek a Moha és páfrány (V+) út megmászását tekintem, illetve a Nyíregyházi mászók útjának (V+?) ismétlését, valamint az elülső falrész szinte összes útjának teljesítését elölben.
A tanfolyam végére maradó vizsgamászás izgalmait azt hiszem sohasem fogom elfelejteni. Az amúgy kb. 2 percet igénylő út "clean" teljesítése 3 köztessel hozzávetőleg 8-10 percet és nem kevés izzadságcseppet, valamint fogak közt elmorzsolt szitokszót igényelt. Természetesen a mászástechnikám sem idézte Messnert, fő a biztonság alapon térdeltem, lapultam, görnyedtem, mert ott motoszkált az a tudat, hogy ez most teljesen élesben megy, adott esetben minden az általam berakott közteseken múlik (múlhatott is volna, mert az egyik hexet kb. 10 perc küszködéssel lehetett csak kioperálni, úgy behelyeztem ). A mászás befejeztével átvehettük a tanfolyam záró-jutalmát, egy piros pruszikzsinórt, emléket állítva a tanfolyam fáradalmainak.
Ezúton is köszönöm a résztvevőknek, hogy biztosították (biztosítottuk egymásnak) a jó hangulatot, illetve a fejlődéshez, tanuláshoz a segítséget, eszközöket!

Nincsenek megjegyzések: