2011. május 7., szombat

Budai-hegység VII.

Szombaton a ragyogó idő miatt ismét a Budai-hegység felfedezésére indultunk Mártival. A cél Piliscsaba felől a Kőgomba-Ördög-torony-Bükkös-völgy-Nagy-szénás-Nagyszénásalja-Remete-szurdok-Hűvösvölgy útvonal volt. A reggeli vonatozás után hamar felértünk a 'Csaba melletti Kálvária-dombon (lépcső helyett nyugdíjasgyilkos 40 fokos díszburkolat...) át a Kőgombához, mely képződményeket másnéven "karrasztalnak" hívnak. "Karrasztal: egymáson települő, különbözı állékonyságú mészkőrétegek lepusztulása során keletkezı forma. A gyorsabban pusztuló rétegek eltávolítása során a fölötte levő, kevésbé málló tömbök helyben maradnak, vízszintes “asztallapot” alakítva ki az egyre keskenyedő “nyak” fölött. Ezek a több m-es ingókövek v. kőgombák azután idővel eldőlnek" A jelenség kétségtelenül érdekes látvány, a hajdanvolt kilátás azonban a feketefenyő-telepítés miatt korlátozott. Innen a csabai Ördögoltár/Torony volt a cél, mely kb. 12 m magas, gyönyörű formációjú sziklaképződmény. A hely elődeink közismert mászóhelye volt, jelenleg tudomásom szerint tilos itt mászni. Szakszemmel nézve a torony körüli árvalányhajas dolomit-sziklagyep és a sziklai növényzet mindenképp védendő, persze kérdés, nem a látható cross-motorozás és szalonnasütés okoz e nagyobb kárt? Jó stratégiával egy vegetációs időszakon kívüli (pl. okt-febr), fúrást faragást nélkülöző engedély esetleg megoldható lehetne, különösen, hogy így tömegeket nem vonzana. Mindenesetre a kilátás jó (lehetne) a torony tetejéről, egyik legkönnyebb oldalán akár III körüli nehézségért is fel lehet(ne) szólózni, a lemászásnál pedig oda kell(ene) figyelni ;) A fennmaradó részeken minden bizonnyal jó pár (5-8db III-VI ?) út mászható.

Mindkét helyről megemlékezik a Hefty-Vigyázó kalauz is (1913)

"A Csabai torony (Piliscsabai torony) a lövőtér szélén áll a Schotterberg déli lejtő­jén. Szabálytalan alakú
dolomittorony, lyuka­csos, de elég szilárd kőzettel. Fal-, pad- és kéménymászás, vala­mint kötélleereszkedés gyakorlására nyújt al­kalmat Hat, nyugat felé beeső rétegből áll s igy öt párkány hú­zódik oldalában. A Gomba teljesen áthajló bunkójával a Schotterberg délnyugati lejtőjén áll, a toronytól északnyugatra. Kőzete homokkő. A gomba körül több helyen mély vályúkat mosott az eső a homokkőbe Ezek közül néhányon feljuthatunk, de rendkívüli mállékonyságuk miatt nem nyújtanak élvezetet."

A szikláktól némi kék-keresés után egy hosszú és igen szép völgyön át jutottunk ela Nagy-Szénás alá, majd arra fel. A volt túristaház romjainál sváb jellegű harmonikás "túrista" mulatság zajlott, innen gyorsan felmentünk a csúcsra, körbetekintve a gyönyörű, hullámzó gyepen. A flóra ismét rengeteg szép élménnyel ajándékozott meg minket, virágzó kökörcsin is látható volt még, de a legjobb talán a sárga "nyúlszapuka-tenger" volt. A hegyről Nagyszénásalja vonzó településrészein át a Szendrő Szabi által is megénekelt ( fokozottan védett) Remete-szurdokon át jutottunk le Máriaremetére (Szabolcs egykori lakhelye). Megnéztük a Remete-barlangot is, érdemes átcaplanti a vízmosáson. A barlang impozáns méretű és igen hűvös, a vízcsepegés mellett denevércincogás hallatszott az üregekből, néhol pedig az egykori mászóélet nyomait viseli magán (fúrt nittek nyoma..stb).

Innen már csak egy gólyatáborszerű rendezvényen kellett átverekednünk magunkat Hűvösvölgybe -  a túraútvonalat mindenkinek melegen ajánlom (21 km ~ 400m szint).

Csabai kálváriadomb


Kőgomba Mártival


Csabai-torony áthajlásokkal


A legkönnyebb oldal


No comment needed


Kitartó kökörcsinek


Árvalányhaj és nyúlszapuka


Pacsirtafű


A Remete-szurdok felülről



Nagy-Szénás májusban


1 megjegyzés:

kri írta...

nekem ez az év mászásban teljesen más mint az eddigiek.. első két év kisgeri, tardos bajót háromszög, négyszöggé várgesztessel,csillaggá a mátrával vált.valahogy nem jutottunk el messzebbre, talán mert én ragaszkodom ahhoz amibe beleszeretek.
idén megközelítjük útvonalban az oktaédert :) ez azt jelenti hűségem egy ugyan csökken a megszokotthoz, de szeretetem nő.. főleg mikor cseszneken majd minden útban a kezemben marad valami izgalmas fogás.. :D
ide elmennék. ezek az ingó kövek nagyon szépek. jó mászást, jó társaságot, jó istent! :)