2011. augusztus 29., hétfő

Tátra trekk és felderítés DK Szlovákiában

Mártival és Kecskeméti Sanyival a Tátrát céloztuk meg ezen a hétvégén. Szokás szerint Milosnál szálltunk meg (7eur) Nova Lesnán, másnap pedig korán (6 h) elindultunk a Fehér-víz völgyi parkolóból. 2 óra alatt a Zöld-tavi háznál voltunk, ahonnan 11 felé értünk a Fehér-tavi csúcsra (2229 m). Márti ezzel ügyesen feljebb srófolta magassági rekordjár és teljesített egy magas-tátrai szép csúcsot kalauzidőn belül! Az időjárás pazar volt, a kilátás korlátlan (még a Krivánt is lehetett látni) - leginkább a Bélai-Tátra tetszett. A lefelé út közben természetesen nem maradhatott el a Madarske gulas és a Buchty na pare sem + ser :) Itt találkoztunk Ercsey-Orbán Petivel aki éppen visszatérőben volt a Wéber É-i fal szólóból - elismerésünk! Lefelé lilára faltuk a fejünket áfonyából és némi sörözés után nyugovóra tértünk.

A másnapi rosszabb idő miatt a Szlovák Paradicsomba mentünk el (Slovensky Raj) és felkapaszkodtunk a Sucha Bela vízeséses, szurdokos útján (láncok, létrák..stb). Hazafelé Dedinky környékén beépítettünk egy kilátópontot, előtte egy magashegyi legelőt (természetvédelmi terület rengeteg ritka növénnyel), illetve a Szlovák-Karszt-on a szilicei jégbarlangot, ami igen bámulatos meglepetés volt (pl. drasztikus hőmérsékleti inverzió). Ezt a környéket minden tátrai útkor "átrobogjuk" de igazi "fajmászóhoz" méltón sosem álltunk meg nézelődni...érdemes! A tél beálltával biztosan teszünk ide egy karsztfennsík-túrát és megnézzük a hízott jeget is + a látogatható gombaszögi barlangot, amely világszinten is egyedülálló szalma-cseppköveivel és az általam is kutatott Diplopoda-k ritka barlangi fajaival :) várja a népeket.

Szép időben mindig öröm megpillantani a Tátra csúcsait és gerinceit


Talán a legszebb tátrai völgy


Amit nem lehet megunni: a Karbunkulus-torony


Ebben nem volt hiba :)


Felmenet a Fehér-tavi csúcsra - balra a Karbunkulus és az Englisch-csúcs, háttérben a főgerinc a Fehér-tavi csúccsal, jobbra a Zerge-tornyok

Előtérben a Kék-tó (Bélase pleso), háttérben a Fehér-tavi csúcs tömbje (vannak rá mászóutak, jövőre kéne egy kör :)


A főgerinc mellett, kevéssel a csúcs alatt


A Bélai-Tátra


Sanyi self-made kepiben büntet


...

Slurp

Nincsenek megjegyzések: