2008. július 6., vasárnap

Sólyomkő - egy szép mászónap

Szervezés tekintetében úgy tűnt, a hétvége elmarad - Imre fáradt volt az ásástól, Sanyi visszamondta, de jött Tamara és megmentett minket. Mátéval és vele hármasban indultunk a kis FIAT-tal, hogy másszunk egy jót. Aigner Szilárdnak igaza lett, napos, de nem túl forró nap volt a vasárnapi, kimondottan jó mászóidő júliushoz képest, egyesek még fáztak is, ha befelhősödött egy-egy rövidebb időszakra. A mászás rendje a következő volt: elölmásztam az utakat, majd a többiek felsőztek. A friss emlékű utak egész jól mentek és két újat is felfedeztünk, ezek a Zsákos Frodó (V-) és a névtelen VI- (Ebek útjától balra, Hordótól jobbra) voltak.
Ez utóbbi jelentős próba volt, a köztes standig egész jól ment, direktben erős V/V+, felsőbb részén néhány VI- os mozdulattal. Jellemzői a kis peremes, sokszor lefelé kerekített fogások. A köztes standpárkányból (gyűrű) a felső részen elindulva ( a toronytetőre) az első köztesből a második akasztó fogását fogva padlózni lehet (sőt már lejjebbről), ami néhány esés után kissé lerongyolta a pszichémet és az alkaromat /melléugorva, jól behúzva, 1-1et visszalépve a lábak megóvhatók, de észnél kell lenni/! Ez a felső kunszt mindenképp erősebb mint az alsó, enyhén áthajlik és a 2. akasztó fogás elérése sem könnyű (két fogásból indul a nagy nyúlás, de sajnos mindkettő oldalsó fogás és ellenkező irányba terhelhető...). A végpontot a már fogaim között tartott expresszel nem kivitelezett 2. akasztás utáni BASE jumppal körített ZEN élmény jelentette...majd legközelebb (kösz a jó biztosítást Máté)! Később kiderült, a kunszt nálam erősebbnek tűnő mászókon is kifogott.
Ezek a kalandok után egy V, majd 3 V+ következett, amiből az utolsó a Tour-mix volt...háááát, erősen határon sikerült már csak kivitelezni, a felsőzők beismerték: ez igencsak pszichés út :) (Máté koma is inkább visszalépet a biztonságos párkányra). A helyszínen tartózkodó budapesti különítmény és saját magunk legnagyobb örömére a végén hármas partiban, teljes menetfelszerelésben felmásztunk a Piskótán a tetőre. A legszebb kilátást nyújtó platón a lemenő nap fényeit csodálva rendeztük össze a cuccunkat és ettük-ittuk meg a levezető táplálékot.
Szép nap volt, remélem jó edzésnek bizonyult a már várt tátrai túrára!

Mászott utak: C. dr. school IV, Velorex IV, Kopaszkutya IV+/V-, Moha és p dir. V+, Zsákos F. V-, Névtelen VI-, Hordó V, Hordó2 V+, Ikerfás V+, Tour-Mix V+, Piskóta III

Nincsenek megjegyzések: