2009. február 11., szerda

Nyári ötletek

Mászók a Predigstuhl-on (Nordkante 4-; Wilder Kaiser)


Az Alphubel, távolban az egyik tavalyi szomszéd


Mint a kis szavazás is alátámasztotta, jó ötlet lenne megint 4000 fölé jutni az Alpokban, illetve bebarangolni Ausztriát sziklamászó céllal. Emellett én a sok kötélhosszakról sem tennék le, ami Ausztriában könnyűszerrel megvalósítható (példák: Kaiser ; Gesäuse ; Wetterstein ...stb, rengeteg van).
Az osztrák körtúrát jól meg lehetne valósítani 10-14 nap alatt (elsősorban kedv, időjárás és ujjbegyfüggő) például egy Rax-Hochscwab-Kaiser-Zillertal-Wetterstein-Gesäuse-Grazer Bergland útvonalon. Természetesen a helyi viszonyoknak megfelelően kellő számú és változatosságú a-b-c-d-e programokat és rengeteg kalauzt kell betervezni néhány fő csapásvonal mellett, nyilván lesz ami kimarad.

A 4000 méter fölé jutás az előző programpont mellett elsősorban pénz-idő és társfüggő. Magam részéről idén is a kevésbé hardcore csúcsokra szavaznék jó akklimatizációval (pl. Weissmies 4023m; Alphubel 4206m; Pta Giordani 4046 m; Zumsteinspitze 4563m; Signalkuppe 4556m; Parrotspitze 4432m). Ezek közül az első kettő jól útbaejtehtő akklimatizációs csúcs a Gnifetti-házhoz és a tavaly kimaradottakhoz. Esetlegesen szóba jöhetne a Monte Rosa is a DK-i gerincen, ennek azonban bővebben utána kéne járni (III-as szikla, Margherita házból 100m szint!, Gnifettiből kb. 1000m szint, a távolság viszont jelentős).

Tervek vannak, remélem esetleg a homokkövek is összejönnek :). Jó tervezgetést, álmodozást mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: