2009. július 12., vasárnap

Wolfgang Güllich és az Action Directe

Nos sikerült lefordítani a cikket /sajnos az esetleges lektorálás még várat magára/, az előforduló magyartalanságokért és pontatlanságokért elnézést kérek, szívesen javítok (kommentbe írjatok!), ha a kritika építő :)

Az utat gondolom nem kell bemutatni, jelenleg 11 megmászója van.

Itt a harmadik, amire pusztán 9 évet kellett várni:



És a cikk:

Megjelent a Rotpunkt magazin 1992. áprilisi számában, a Mérföldkövek rovatban.

Action Directe (XI)

Wolfgang Güllich
Született: 1960. október 24.
Magasság: 178 cm
Súly: 67 kg
Kedvelt mászóterepei: az egész világon mindenütt megtalálhatók
Szponzorok: adidas, Boreal, Edelweiss, Sport Scheck

Action Directe
Helyszín: Waldkopf (Steinerne Stadt) Frankenjura; első megmászó: Wolfgang Güllich, 1991.09.14); nehézség: XI; karakter: 12 méter hosszú, boulder-jellegű mászás egy-ujjperces lyukakon, 45 fokban áthajló sziklán
Wolfgang Güllichnek 70 másodpercre volt szüksége, hogy a 12 méter hosszú út dinamikus beszálló mozdulatát és az azt követő 12 maximálerőt igénylő mozdulatot kivitelezze. Úgy tűnik, az első tisztán XI-es útról van szó. Eredetileg Milan Sykora munkálkodott ezen a helyen (Frankenjura: Waldkopf - Németország) egy projekten, de átengedte azt Wolfgang-nak „kiegyenesítés” céljából. A tökéletes összehasonlítás miatt nem sokkal ezután Güllich újra megmászta eddigi legnehezebb útját, a XI- nehézségű Wallstreet-et. Ez igazolta számára az Action Directe nehézségi besorolását
Az út megmászása után világosan látszik: az egész út kulcsmozdulatok sorozata. Wolfgang Güllich alkotásának minden mozdulatát nehezebbnek ítéli mint a Wallstreet XI- legnehezebbjét. Ezt a véleményt időközben számos mászó megerősítette, akik ismerik a „frankenjurai járást” és korábban sikertelenül próbálkoztak az Action Directe-tel.
A legjobb fogást 12 méternyi mászószakasz során egy kétujjas lyuk jelenti, az út többi részét lejtős, egy-ujjperces fogások alkotják. Ezen minimális fogások egyikén sem lehet ujjainkkal szorítóhatást elérni! Wolfgang azért emeli ezt ki, mert a terhelés szempontjából ezek a fogások csak lécszerűek.
Az edzéseket áprilisban kezdte, ekkor még egy a bambergi körzetben lévő projekt lehetőségével a tarsolyában. „ Először általános „fitnesz tréninget” végeztem az alapizomzat felerősítésének céljából, részben gépek segítségével.” Ezt húzódzkodó edzések követték „panelen”, amelyek más esetben is a normál edzésciklus részei. Ezek során Wolfgang a terhelt ujjak számát addig csökkentette, amíg a teljes terhelést egy ujjpercre nem helyezte.
A szokványos edzések mellett az Action Directe esetében mindenképpen szükség volt az erőkitartás edzésére, azaz, hogy egy perc alatt célzottan a lehető legnehezebb mozdulatokat tudja kivitelezni. Ahhoz, hogy felkészüljön az út maximálerős és robbanékony mozdulataira, Güllich eleinte hetente egyszer, majd az edzésszámot fokozatosan emelve heti ötször egy speciális edzést* végzett. Ez az intenzív, negatív-dinamikus edzésnek is nevezett munka a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy Wolfgang minden alkalommal kezenként egy-egy ujjal egy alsó keskeny fogásra fogott le.
A magasra nyúlással (pozitív-dinamikus edzés) ellentétben a „mélyre nyúlás” mozdulatának végén az esési energiát el kell nyelni, amelyet a bicepsz és a tricepsz már nem tud teljes mértékben kompenzálni. „Ez nem csupán egy lefelé történő lógás: mélyen magad alá kell fognod, megtartani, majd a másik kézzel is lefogni. Ezáltal a másodperc törtrésze alatt hatalmas terhelés idézhető elő.” A mozdulat során fellépő extrém erőkifejtés gyakori ismétlés esetén hozzásegít ahhoz a robbanékony erőhöz, ami egy ujjperc-dyno gyors és sikeres kivitelezéséhez szükséges. Már az első mozdulat – nomen est omen – bizonyítja ezen edzéstípus szükségességét: amint a balos egyujjas lyukat elérjük, a kar felfelé katapultálja az ujjpercen függő testet, a jobb kéz pedig ugrás közben felfelé nyúl. A cél az út egyetlen kétujjas fogása. Az áthajló terepen komplikációt jelent a helyes „röppályán” maradni, hiszen a könnyebb utakban csekélyebb fontosságú „szem-kéz koordináció” itt nagyon jelentős szerephez jut. Különösen azért, mert az extrém dinamikus mozdulat egy rosszul terhelhető balos fogásról történik a kétujjas jobbosra. Amint elérjük a kétujjas lyukat, a test lendületét azonnal kompenzálni kell és a lábakat ismét a falra kell helyezni.
A felkészülés egy további fontos szempontja volt az össz-mászóidő redukálása. Mivel az Action Directe nem tartalmaz pihenőhelyet, a gyakorlatban ez azt jelentette, hogy Wolfgangnak bámulatos erőkitartási képességei ellenére 70 másodpercen belül el kellett érnie a kiszállást. Úgy tartja: „Ez az időegység a legfontosabb, ez teszi lehetővé később az út megmászását. Az út folyamatosan maximális erőt igényel, mindegy hogy lógsz, vagy mozogsz. Meg kell próbálnod csökkenteni a terhelés összidejét, hogy ezzel távolságot nyerj.” Ebből következően az út összes mászómozdulatát betanulta, a leghatékonyabb formára csiszolta azokat és végül a „leggazdaságosabb” egységgé kovácsolta őket.
Wolfgang nem hiszi, hogy az Action Directe a sportmászó teljesítmények fejlődésének végét jelentené: „Természetesen lehetségesnek tartom a nehezebb fokozatok elérését, ha megvan benned a kellő tűz. Csak találni kell egy magasabb falat, ahol ugyanakkora a mászót érő terhelés, mint az Action Directe-ben”


*”Niedersprung änliches Training” = ….?ugráshoz hasonló edzés – csak tornász vonatkozásban találtam meg ezt a szót

3 megjegyzés:

Izer Bálint írta...

Hali! Olvastam a cikket, nagyon jó, mindig mondom, hogy a lopás nem szégyen, ha olyan Robin Hood verzióban csináljuk. :D Szerintem jó a cikk, mármint, magyarosan olvasható. Nekem tetszik. Én egy hibát találtam benne de szerintem ez is csak elírás. Ott az elején nem 19, csak 9. de nagyon jó lett szóval grat. :D Én is próbáltam lefordítani, de a szakszavakba belekeveredtem :P
Tisztelettel

Bogyó Dávid írta...

Valóban :) Javítva.

Unknown írta...

Hello! tök jó h fordítgatsz ilyeneket, jól is olvasható magyarul, sztem. Egy-két apróságot találtam benne: a "fogásszerű"-t inkább lécszerűnek fordítanám, szval azokra a lécbordás deszkákra utal, ami az egyik képen is van. A lefelé mászás/lógás edzést meg inkább úgy írja, h mélyen magad alá nyúlsz, elengeded és így felfogod az esést. Azt, hogy mi az a Niedersprung, azt sajna én sem tudom. Üdv!