2010. augusztus 16., hétfő

Komplex program

Érik a feketeszeder


Endre és Imre a Rákóczi-kövön
(az emlékhelyről semmilyen információt nem találtam, aki esetleg tud valamit, a komment rovatba írja meg!)


Lepketapló (Coriolus veriscolor)

Egy szép tinórú faj

Csapatunk a Nagy-Péter mennykőn (709 m)


Nevétől eltérően ez a gyík a Kőkígyón (V) szaladt fel

Transsylvania-ban


Szombaton a Zemplénbe indultunk, de több szempontot is figyelembe véve inkább túrával egybekötött mászást tartottunk. A helyszínen tapasztalt hőség és magas páratartalom miatt ez jó elgondolásnak bizonyult. Imre vezetett, Endrét pedig kissé "megfáradtan" vettük fel a Bercsényi utcában. Imi bá javaslatára Téglás előtt Sanyit is felhívtuk, hogy van még egy hely a kocsiban, ennek ő nem nagyon örült...az idő 7 felé járt.
A túrára Regécről indultunk, ahol kiderült, még mindig keresik az egy hete eltűnt amerikai férfit és ha találkozunk vele, szóljunk...Mártival az élen inkább abban bíztunk, hogy nem találjuk meg, ami így is lett...A rengeteg idei csapadék miatti fadőlések és hatalmas vízmosások ismeretében a keresőknek nem volt/lesz könnyű dolga.
A túrát Sólyombércre a Rákóczi-kő-Nagy-Péter-mennykő-Istvánkút útvonalon (zöld, majd kék) tettük meg, kellemes tempóban, rá-rácsodálkozva a hihetlen gombamennyiségre. Istvánkúton a kulcsosháznál/unknál tradicionális jelleggel megebédeltünk és vételeztünk a bővízű forrásból, majd felmentünk a sziklához. Árnyékot keresve a hátsó falakhoz mentünk le és másztunk pár utat. A Burai Petiék által épített Transsylvania (VI-/VI) igen jó kezdésnek bizonyult, trükkös út. Egy névtelen útba a Felhő mellett (kaller szerint VI ?) megpróbáltam beszállni, de lehet nem jó helyen, így a 2. (1.?) nitt környékén visszavonulót fújtam. Legközelebb jó lesz megnézni ezt és a mellette lévő további 2 utat (kefe a zuzmó/moharéteg miatt ajánlott!) is. Endre szépen kimászta a Felhőt tr., Márti pedig a Mohát küzdötte le. 5 felé azimutban elhagytuk a helyet Óhuta felé, ahonnan már az eredeti tervekkel ellentétben nem tudtuk beszorítani a regéci Vár-hoz való felmenetet. Ennek megfelelően maradt a 2 falut összekötő vadregényes műúton való slatyogás a kocsiig, majd hazaautózás 1-1 sörrel. A Borsevik bezárt Erdőhorvátiban, de kicsit lejjebb a Vadgesztenye (?) presszóban megtudtuk, hogy ez csak átmeneti állapot, mert a politikai átrendeződés miatt újra ki fog nyitni ("a tulajdonos dolgozik Viktor apjának és akkor megint lesz pénz" sic! :)
A túra kimondottan jól sikerült, a Regécről felvezető túra bátran ajánlható, ritkán járt túraútvonal, szép kilátással a Várra és a Zemplén É-i részére.

Mászott utak: Transsylvania VI-/VI, Névtelen VI? (próba), Felhő VI-, Télapó V, John Lennon var. VI-, Tű IV+ (cl.)

2 megjegyzés:

Bogota írta...

EKG-val beszéltem, aki látta, hogy a konyak-méhkas standját ellopták! Láttatok még valami hiányzó "láncszemet"?

Bogyó Dávid írta...

A John Lennon, Varnyú, Transsylvania, Felhő, 20 éves standok megvoltak. A múltkor a Rágógumi hiányzott. A Konyak nagy szopás...ha valaki megy fel fúrni Imrével és pár emberrel beszállnánk új cuccokba. A Felhő (fenti szar helyett lejjebb egy jobb?)-Lennon (a régi helyett)-Rágógumi (a lopott helyett) standokat megvesszük, megkérdezem Oszitól mi a lopásbiztos cuccés akkor azt.