2011. március 20., vasárnap

Budai-hegység VI

A Pilis Nagy-Szénás felől
Gyep a Nagy-Szénáson


Kövér daravirág - egy ritka hazai benszülött növényfajunk (Zsíros-hegy)


Leánykökörcsin - Sanyinak ajánlva


Sziklák a Zsíros-hegyen


Szoborpár Solymáron


A kertekben tombol a tavasz


A solymári vár


Párizs-Solymár-Texas


A borongós reggel nem töltött el minket nagy harci kedvvel, mégis nekiláttunk egy újabb túrának. Ez szerencsére jó döntésnek bizonyult, kellemes időben gyalogoltunk, eső nélkül, néha még előbukkanó napsugarakkal is sikerült találkozni. A Nyugati pu.-ról induló esztergomi járattal Pilisvörösvárra utaztunk. Az állomás ugyan Pilisvörösváron van, de ez a falu szinte összeér Pilisszentiván településsel, ahonnan a túra indul. Mindkét hely csendes, rendezett, különösen ’Szentiván tetszett. A korábban bányászatból élő sváb falun áthaladva a Nagy-Szénás Európa diplomás védett terület felé vettük az irányt. A háborítatlan erdőkön át értünk fel a gyönyörű kilátással kecsegtető, ritkaságoknak otthont adó gyepborította csúcsra (Nagy-Szénás, 550m). A kankalinok sajnos még csak levelekkel jelentkeztek, a kökörcsineket sem találtuk, ellenben Mécs Laci szembefutott velünk. Szerencsére erre nem sokat kellett várni, a Zsíros-hegy közelében sikerült találni pár tő már lassan virágot bontó leánykökörcsint (Pulsatilla grandis). A Zsíros és Sziklás-hegy szintén gyönyörű panorámát tartogat az ide tévedőknek a Pilis irányába (Pilisborosjenő, Csobánka…kedves kövek otthonai) nem mellékesen pár szikla is feltűnik. Innen már lefelé tartva a zöld jelzésen az Ördöglyuk nevű barlanghoz tettünk látogatást, ami még nagy mászónknak is kezdeti lökést adott (szolgálati közlemény: Tóth „ebesi” István a Babcsán könyvet sürgősen szolgáltassa vissza a már tetemes késedelmi kamattal ~3 Edelweiss egyetemben), jelenleg lezárva várja alkalmi látogatóit. A túra Solymáron ért véget. A takaros faluban el tudnék képzelni egy-két ingatlant, nem beszélve az impozáns környezetről. Sajnos a vonat várt, de a Budai-hegység térképen van még fehér folt – Piliscsaba, Nagykovácsi és Telki környéke még bejárandó, majd jöhet a Pilis ;)

A túra hossza 14.5 km volt ~450 m szinttel.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ilyenkor bánom,h nem otthon vagyok. Az az illat amit akár a Pilis,a Vértes,a Bakony és többi hegységeink és azok erdei ontanak magukból,az egy kincs. Itt sem rossz,de más!
Ja és itt már hajt a medvehagyma. Iszonyat hagymás az erdő. Tipp:otthon az Úrkút környéki erdőkben rengeteg hagyma van,érdemes megnézni(magas Bakony,Úrkúti kovakőfejtő,stb.)