2011. június 4., szombat

Budai-hegység VIII.

Márti lassan végez a BME-n így a kb. egy éves projekt is letűnni látszik. A célunk az volt, hogy egy Budai-hegység térképpel a rendelkezésünkre álló időben a lehető legtöbb és legszebb helyszínek beiktatásával bejárjuk ezt a részt. Nos, a kísérlet nem volt hiábavaló, a térképen nem sok "fehér folt" maradt, talán a Hármashegy környéke az egyetlen nagyobb egység ami kimaradt. Ezek a kisebb nagyobb túrák jól példázzák a "nekem-erre-nincs-időm-pénzem-itt-nincs-is-semmi-érdekes" szemlélet ellentettjét - pár bkv jegyből és néhány száz forintos jegyekből fél-egy napokkal be lehet járni ezt a néhol már erősen urbanizált ékszerdobozt, ami még így is rengeteg természetközeli látnivalót rejt!

A szombati túra Biatorbágyról rajtolt, a vasútállomással szembeni kisboltban nem volt hiba ásványvizet venni, elkélt a hőségben. Innen a zöld háromszög jelzésen haladtunk Páty határa felé a Kálvária-hegy és a szép sziklagyepű Csúcs-kő érintésével. Sajnos az impozáns mészkőkibúvások nem rejtettek mászható kövecskéket, de sebaj, haladtunk tovább. A Fő-kút forrás hideg vize kis felfrissülést nyújtott, majd elkezdtük a felkaptatást a hegység legmagasabb pontja felé (Nagy-kopasz 559 m). A csúcs előtti Tarnai pihenő nevű helyen kitágul a tér, szép panoráma, és még szebb istván király szegfüvek fogadnak. Az újszerű kilátónál sok turistával találkoztunk, de  a kilátást ez nem befolyásolta - pazar! A hegyről szintén a zöld jelzésen jutottunk le Nagykovácsiba - több orchideafajt és turbánliliomot is útba ejtve.
Kár lenne elhallgatni, hogy a rugalmas BKV sofőr és a jegyet nem áruló falu kombinációjából nem mi jöttünk ki győztesen - vagy mégis? A 3.- 4.-ként fékező kabriós srác kb. 20 perc alatt eltepert velünk a Keletiig - király (és köszi :)

A citrusos illatú nagyezerjófű - ne érintsd meg!
(A virágzat és a termés erős citrusillatú, sűrű, ragadós, vöröses színű mirigyszőrökkel borított, a fototoxikus reakciót kiváltó furokumarinok miatt ezek érintése hólyagos bőrkiütést is okozhat.)


A Csúcs-kőnél


A Fő-kút forrásnál fellelhető római oszlop (az eredeti másolata)


Mennyei szamócák


Hazai ritka orchideánk, a gérbics


A szezon elkezdődött


Csergezán kilátó


Panoráma Nagykovácsi felé, balra a Szénások

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

a virágban levő fototoxikus anyag az furokumarin

Bogyó Dávid írta...

így jár az ember ha kopipésztel és nem figyel oda - köszi az építő hozzászólást