2008. február 10., vasárnap

Felsőtárkány introduction

Vegeta climber

Mivel még Wachau nincs a magyar mászókalauzban, Nagy-Dédesen pedig tilalom van (ld. még http://www.mhssz.hu/kornyezet.htm), úgy döntöttünk Felsőtárkány felfedezése lesz a mai cél. Az Eger mellletti völgyben néhány kisebb-nagyobb fal szegélyezi az utat, melynek legkompaktabb részén 12 út vezet (+1 kicsit arrébb, próbálkozás-nyomok és boulderek másutt is vannak) az általunk is kedvelt IV-V-VI (ill VII) nehézségi fokozatokban. A kiépítettség szinte tökéletes, standok megfelelő, 2 pontosak, a fal aljába viszont nem ártana még 1 gyűrű a VIIes utakhoz a biztosító embernek (közös leesés első nitt előtt a párkányról); de ezek a problémák is megoldhatók. A fal teteje különösen szép, a kilátás pompás, csak az autóút, meg a szájtátó turisták (néd má mingyá leesik) zavaróak. A sisak ajánlott, mert a tetőn főleg a jobb oldalon sok a kőtörmelék, faág...stb a peremeken - emellett sajnos hamar tumultus alakul ki - ha többen akarnak mászni - a fal alatti placcon.

Standban a "Tű"-n


A mészkövön nagyon szép oldásos formákat találunk, a különböző méretű és hosszúságú szalagokat, kötélgyűrűket jól lehet használni, ha ilyen hely van, ott valószínűleg nem lesz nitt/szög. Emellett az ékek is jól jöhetnek, van egy pár szép repedés is.

Ereszkedés az Emlékútból


Maya és Gábor VII-esekben is vitézkedtek, Attilla VI-os VIIest is mászott, a többség V+ig tolta. Szép nap volt, a felhőktől azért néha eltekintettünk volna :), de megvolt a 8-10-12 fok. Az egri Mountex féláras leárazásában pedig szinte mindenki talált valami hasznosat.

Tündivel mászott útjaink: Kovács István emlékút V 2x (e.m.), Névtelen út V+ (t.r.), Lányos út IV- (semiclean :) e.m.), Repedés IV (t.r.)

Nincsenek megjegyzések: