2008. szeptember 2., kedd

Dörgicse, a humor nagyágyúja - avagy hetesek ötös köntösben

Dörgicse - Szt. Péter templomrom


Tündivel a héten Ábrahámhegyen töltöttünk pár szép napot, amibe természetesen mászást is beleépítettünk. Keden Dörgicsére igyekeztünk, ahová Füredről lehet eljutni busszal, a római kőhídnál leszállva. Innen kissé jobbra a völgy aljába kell leereszkedni pár métert egy benőtt ösvényen, ami beljebb kiszélesedik és a sárga jelek is megjelennek. A sziklák közel vannak, mészkő-formakincsük nagyon érdekes: sok a lekerekített, gömbölyded fogás perem nélkül, illetőleg van pár repedés és lyuk is. A falak több mint fele sunyin áthajlik legalább bizonyos szakaszokon, az utak számozása pedig közel sem valós a Magyarország sziklái-ban. A "könnyebb utak" kiépítettsége elég klasszikus - magyaros a mászás aranykorából, padlózás, psziché minden mennyiségben, itt ott rozsdás szögek, kevés /ámbár jó/ stand (mókás traverzek poros, füves kiszállókon). Szerencsére a nehezebb utak többsége jól felújított, a meglévő standok pedig kifogástalanok 2 ponttal, kosszarvval. Látszik, hogy dolgoznak a területen, de elölmászni csak a bátrabbak, illetőleg a VI-os fokozatot on sight maximálisan uralók vállalkozzanak. Először a Tikkadt szöcskemájas-t (III/III+) másztuk, amiben már van 2 nitt, sajnos itt ott már lezsírozott. Ezt az Ötös (V) felsőzése követte, ezek nehézsége reális. A stanból rápróbáltam a Harmatos (VII) repedésére is, kb. félig - ez mászhatónak tűnt, csak felsőzve elég kilengős, így hagytuk. A délelőtti érkezéskor bagolyhuhogásos repedés eddigre kiürült, így megmásztam alsóval a kalauz 17. útját (IV+/V- lehet), aminek az alja kb. III, kis ék, feljebb 1 friend tehető, majd a stand előtt a kunsztban van egy nitt. Ezután a Sex Club/Sötét zug következett, a kalauzban V /a Dányi Laci által látott helyi mászók szerint VI/, szerintünk kb. VII-, egyes mozdulatait leginkább a szédítői Majomtánchoz hasonlítanám...2 db A0 segítségével össze is jött...felsővel! az alja áthajlik, a teteje fogástalan..pfffffff
Ezt követően az állítólagos IVes Kisfali út jött, ez kb. VI+ lehet (baromi nehéz) - persze felsővel, majd a Tarzan, ami kb. V-ös, elölmászása a 2 rozsdás szögbe vetett erős hittel biztosan teljesíthető, clean cucc is talán? tehető. Zárásképp az Ujjas-t másztuk felsővel, szép út, kb. VI-os (kalajban V?), de sokszor bele kellett ülnünk. Tele van trükkös lekerekített fogásokkal, nagy ujjerőt igényel.
Végső konklúziónk szerint ide egy darabig nem jövünk, elölmászni mi itt nem nagyon tudunk/akarunk (még), a tömegközlekedős megközelítés pedig igen lassú...mindenesetre biztos VI-VII-VIII as mászóknak pöpec hely.

Holnap megtekintjük a Koloska sziklákat is...hátha...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

érdekesnek hangzik az egész :)
de honnan lehet topo-hoz jutni?

Bogyó Dávid írta...

mint ahogyan a bejegyzésben is olvasható :) Magyarország szikláin c. könyv tartalmazza a kalauzt