2008. november 27., csütörtök

Homokkövek 2


(Folytatódik a "sorozat")


Mászószabályok a szász-svájci homokköveken

(létezik paragrafus-jellegű nagyon aprólékos szabályzat, ettől eltekintenék, inkább a főbb irányvonalak ismertetését fordítottam le)

Első hallásra furcsának tűnhet a mászás kapcsán szabályokról beszélni, de a későbbiekben kiderül miért is olyan fontos ezeket tiszteletben tartani. Vastag címmel a legfontosabb alapszabályokat tartalmazó részeket illettem, dőlt betűvel a megszívlelendő és követendő szokásokat jelöltem.

A mászóstílus: ez a terület aszabadmászás bölcsője, így nem meglepő, hogy csak a szabadmászás (AF-stílus = Alles frei /mindent szabadon/) a megengedett - pihenés megengedett a gyűrűsszögekben (nem egyenlő a továbbhaladásra való felhasználással). Tradicionálisan szabadmászásnak tekintendő az emberi létra"intézménye" 1 vagy több mászótárs igénybevételével (természetesen csak akkor, ha azt az első megmászók is így tették és a résztvevők csak a természetesen rendelkezésre álló pontokat használják fel a művelethez).

Mászócélok: kizárólag a kalauzokban megtalálható szabadon álló (önálló) tornyok (csúcsok) mászhatók. Tilos a sziklafelszínt és a fix gyűrűsszögeket bármely módon megváltoztatni. Az első megmászás mindig alsó nyitással történik.

Biztosítás: a rendelkezésre álló gyűrűsszögek mellett csomóékekkel történik a rendkívül puha kőzet miatt! Magnézia használata nem megengedett a kőzet pórusainak eltömése ill. nedvességviszonyainak megváltoztatása és a polírozódás miatt.

Időjárási viszonyok: tilos esőben/eső után/átfagyott sziklafelületen mászni - ennek oka, hogy a homokkő nedvességet vesz fel és ekkor veszít keménységéből (a közelben vanak egyéb kőzetű alterntív mászóhelyek, igyekezzünk ekkor ezeket felfedezni!).

Beszállás: aki elsőként ér a beszálláshoz (elsőként "cuccol le") az indulhat elsőként - kéretik betartani, ne erőszakoskodjunk!

Csúcsköszöntés és csúcskönyv: tartsuk tiszteletben a csúcsköszöntés intézményét - rázzunk kezet a másik partik tagjaival (egy-egy "Berg Heil!" köszöntés keretében) akikkel a torony tetején találkozunk! Írjunk a (minden út végén fellelhető!) csúcskönyvbe a meghatározott rend (Név, dátum, útnév - becenevek, egyéb elhanyagolandő) szerint!

Toprope: kerüljük a felsőbiztosításos mászást, mely a kötél súrlódása révén a kőzet extrém gyors rongálódásához vezethet!

Természet: figyeljünk oda viselkedésünkre, ezzel is a jövő mászóira gondolva, hiszen a homokkőtornyok legtöbbje Nemzeti Park területen fekszik!

Kölcsönös tisztelet: hagyjuk a partikat egy adott útban nyugodtan teékenykedni még akkor is, ha ez több időbe telik, leereszkedés után húzzuk le a köteleket, ne akadályozzunk másokat.

Egyéb hagyományok: az idős (helyi) mászók nem nézik túl jó szemmel azt, aki zsákon kívül szállítja kötelét, illetve azt sem tekintik kevésbé együgyűnek, aki beülőben érkezik a falak alá, vagy a kocsmába a parkolóból.

Képeslapok a régi szép időkből (nagyon jó!)

Nincsenek megjegyzések: