2009. április 5., vasárnap

Az első portya Ausztriában - 2. Flatzer Wand

Kökörcsinek vírítottak a beszállásnál és az útban is


A Flatzer Wand

Tündi az első standban


Peti a második standban (2 lehetőség is van)


...például ilyen


Az utolsó hossz (5+)



Csoportkép a "kiszálló padnál"


Szombat este sötétben értünk vissza a völgybe, így nem volt lehetőség benézni a Vordere Stadelwand hátsó részéhez, milyen a hóhelyzet/vízfolyás. Így hamar megszületett a döntés, hogy a szűkös időkeret miatt a Flatzer Wandhoz kellene menni. Ez útba esik hazafelé (a Höllental és Hohe Wand között), délkeleti fekvésű és maximális magassága 700 valahány méter. 1-2 több kötélhosszas úttól és könnyű klettersteigtől eltekintve 100 körüli szamú sportmászó út található itt.
Reggel a gyors pakolás után átautóztunk a festői Flatz településre, melynek határából már jól látszottak a falak. 10 órakor már be is szálltunk a Windbacher Gedenkweg-be, mely egy 2006-ban Thomas Behm által nyitott emlékút 3 nehezebb és két könnyű hosszal. Könnyen fellelhető a Doppelsteig táblát követve, annak beszállásától kb. 10 m-re jobbra ragasztott nitteket kell követni. A kő nagyon szép, többségében szilárd és "újszerű" mészkő, zsírosság sehol. Peti kezdte a mászást Mátéval, Tündivel követtük őket. Igen kellemes volt az idő, a meleg mellé néha hűs szellő és némi árnyék is párosult. Az útnak két-három erős része van, a második hosszban lévő 5+, illetve az 5.-ben lévő kezdeti és középső 5+, ezekért azért mászni kellett! Az út összességében szép, nyilván a középső összekötő-járóterep ront valamelyest az élvezeten, de a szép hosszok bőven kárpótolnak! A fal tetejére 1,5 óra múlva értünk, majd balra elgyalogolva (néhány perc) a jelzett Jubilaumssteig könnyű és igen rövid klettersteig-jén visszajutotunk a fal tövéhez.
Az elhozott kalauzokkal és némi szombathelyi segítséggel belőttünk egy-egy sportmászó utat, Peti a Budweiser nevű 6+ os utat mászta, míg Tündivel mi az Ottakringer Pils fedőnevű 6-/6 -ot választottuk ("mikrokalauz" 50. és 51. -es útjai). Fájó szívvel vettünk búcsút ezektől a kedves szikláktól (is), de sajnos haza kellett indulnunk.
Természetesen visszajövünk!

A Windbacher Gedenkweg topója.

Flatzer wand topó (mikroméret).


Flatzer Wand leírás.

Az út pirossal jelölve

Nincsenek megjegyzések: