2010. január 26., kedd

Édesz szavanyú foglalni el kici ország

"Should I stay or should I go?"


A Potala palota


Hogy ne csak mindig másszunk...

A történet nagyjából hatvan éve kezdődött. 1949 októberében kikiáltják a Kínai Népköztársaságot, Mao Ce-tung pedig a következő 26 évben elfeledkezik a fogmosásról (nem vicc :) - ld. még magyarul: J.Chang-J. Halliday: Mao, Az ismeretlen történet; Európa Kiadó 2006) és a ruhacseréről. A mosolygós úr jóvoltából nagyjából 65 millió (leírva: hatvanöt-millió !!!) ember szenderül jobblétre, legalábbis a Kommunizmus Fekete Könyve szerint.

Úr az űrből - Mao mosolyog boldog alattvalói felett


1950-ben pekingi felszólításra tárgyalások kezdődnek Tibet "csatlakozásáról" Kínához, majd megkezdődik a fegyveres invázió és az ellenállás, a végeredmény közismert. A tibeti kormány és a Dalai Láma azóta is külföldön él. Tibetben napjainkig megközelítőleg 1.2 millióra főre tehető csak a halálos áldozatok száma! Kína pedig a látszat ellenére nem változott sokat. A világ asszisztálásával a "Kultúrális forradalom", a "Hosszú Menetelés", a Tienanmen-téri vérengzés és más gaztettek hazája adhatott otthont 2008-ban a nyári olimpiai játékoknak.

"I'm feeling pushed again... pushed again.
I'm feeling pushed again... pushed again.
Why can't you just leave me alone?"

Toten Hosen - Pushed again


A 2008-as év során tovább éleződött a helyzet Tibetben, de ha kell mi legalább odacsaptunk: Magyarország az EU-val együtt aggodalmát (sic!) fejezte ki az újabb zavargások vérbe fojtása miatt (100 feletti a halálos áldozatok száma, ezreket tartóztatnak el, sokan "eltűnnek"). Reméljük lesz idő, amikor a tibetiek is szabadon járhatnak hegyeik között!

Emberi jogok kínai módra



Tiltakozás mászó eszközökkel

3 megjegyzés:

Süvöltős László írta...

De a Potala legalább megmaradt múzeumnak, lehetett volna pl. konzervgyár is.
Lefekvés előtt azért nézz majd ki, nem-e áll egy nagy vörös autó a ház előtt :)

Bogyó Dávid írta...

A vicc, hogy Maoról olyan képeket ami a könyvben van (nem csak beállított, stb. - pl. a 26 évig nem fürdött és mosott fogat mosolygós képek :) a googl nem ad ki találatnak - ez természetesen bizonyára a véletlen és nem a kínai webpolicáj műve...

Névtelen írta...

:(
nem néztem az olimpiát. ezt nem.
soha sem tanulunk. pedig értünk is aggodalmukat fejezték ki 56-ban sokan a jó népek közül.
pár napja fotóztam egy lakás erkélyéről. a szemben lévő öreg nyomda ablakában egy megfakult, szürke kartonlap árvul : éljen a szovjetúnió. a magyar nép támasza.