2010. augusztus 1., vasárnap

White heaven

Nóri kiadja a parancsot :D


Sose voltam szebb


Egy norvég vendég - Laci Sandokan jelmezben


Főműsoridő


A dédesi kisvár délről (ami látszik: a Kis-fal és Reibung-fal teteje)


Mivel Debrecenből legkönnyebben andezit érhető el, mindig nagy öröm mészkőre menni. Főleg akkor, ha Magyarország egyik leggrandiózusabb mászóhelyéről (akár 60 méteres falmagasság, de az utak általában is 18-25 méteresek), Dédesről van szó. Az út kisebb-nagyobb izgalmakkal (köszönjük szerpentines DOTTO vonat a 10 km/h sebességű fél órás feltartásodat...) telt, de csak odaértünk, Nóri, az unokatesója és Márti voltak a túra résztvevői. A helyszínen további debreceniekkel futottunk össze, akik több napra táboroztak le a völgyben, illetve a nap folyamán sokan jöttek fel Miskolcról is. A nagy melegben igyekeztünk árnyékban mozogni, de azért így sem volt piskóta. Márti szépen kimászta a Jobb utat felsővel, a végére egészen ráérzett a mozgásra. Mi elsősorban a VI körüli utakat próbáltuk mászni. Megjegyzés: IV-VI körül Dédesen a kötélgyűrű/éksor/friend szinte alapfelszerelés, még ha jelentős és kiváló felújítások is történtek. A természetes biztosíthatóság mindemellett kiváló!, jól lehet gyakorolni pl. az ékelést. Az idő gyorsan telt, főleg, hogy magam is csak ismerkedtem a hellyel. Atillával és Sanyival hármasban kimásztuk a megítélésem szerinti eddigi magyar "Genuss" top-ot = Hanomág VI (55-60m). A kő gyönyörű, a kitettség mindenhol megvan és konstans a nehézség (60-as kötél szükséges az ereszkedéshez). A végére maradt trükkös Rövid vágta nitt körüli kunsztja után még vannak jó mozdulatok, ide friend ajánlott, mert nincs több nitt! A kunszt kimászása után feljebb csak gyenge közteseket tudtam elhelyezni, így jobbra "kimenekültem" egy rózsabokor érintésével. Jó lett volna egy nagyobb friend amit most nem hoztam. A mászás végeztével Mártival átrándultunk a dédesi Vár-hoz és gyönyörködtünk a panorámában, a szomszédos "mászószikla" különösen szép ebből a szögből nézve.
A hazaút Kazincbarcika-Miskolc-Debrecen felé történt az idevezető egri verzió helyett, az útminőség és haladási sebesség miatt mindenképp erre éri meg jönni (főleg ha van matrica is!).

u.i.: találkoztunk egy természetvédelmi őrrel, gyakori ellenőrzések várhatóak, melynek célja a sziklagyep védelme (felvezető "normálút" nem használható, bár ez így van jól) és a turisták kizárása, így az érvényes, magyar hegymászóigazolványok megléte elengedhetetlen!

Mászott utak: Középső út VI/VI+ rp., Bal út áthajlás var. V+ cl., Pozsonyi emlékút VI (on sight), Hanomág VI (2 kh.), Rövid vágta VI ("semiclean" próba, majd tr.)

3 megjegyzés:

archer76 írta...

Öröm ha a kedvenc mászóhelyemről írnak. A hanomág harmadik kötélhosszát is érdemes mászni /már nem a nehézsége hanem a komplex élmény miatt :-)

Bogyó Dávid írta...

2 hosszból másztuk az egészet, nehéz lett volna tovább mászni :D nagyon szép út

Kris írta...

Szia! Tudnád picit részletezni az út vonalát? Az első kötélhossz után kissé balra visz az út? A harmadik kh egyenesen felfele vezet? Bármilyen információt szívesen fogadok ☺
Üdv,
Kris