2010. szeptember 27., hétfő

Budai-hegység

Szép oldások

Mártival a TOP-on


Izmozó Erdei Nyuszi 

Ő is melegedett


A lemeneti-út :D

 Egy kisebb áthajlás

 Sorrento-sziklák


A budaörsi Odvas-hegy ÉNY-ról

Köztudott, hogy Budapest városa és a környék tele van kisebb-nagyobb mászóhelyekkel. Ezek egy része gyakran járt mászóiskola (Oszoly, Franciabánya, Róka-hegy), illetve boulderhely (Oroszlán,- és Tündér sziklák, Kőkapu...stb.), míg jó néhány közülük oltalom alatt álló, vagy egyszerűen elfeledett szikladarab a Budai-hegységben. A budapesti hétvégéim (=Márti :) jóvoltából, továbbá egy Tirginc-videó és egy Budai-hegység térkép segítségével útba ejtettünk egy utóbb említett szikladarabot - a Végvári-sziklát alias Magas-kő. A túrát a Szépjuhászné-tól indítottuk,  kellemes időben, rengeteg gomba mellett elhaladva. Sajnos az őzlábból megfelelő szállítóeszköz híján inkább nem szedtünk, de a szürke tölcsérgomba végül jónak bizonyult a hétvégén 10-18-ig nyitva lévő Bosnyák-téri piac gombaellenőre szerint is. A Kis-kőfej, majd a Vaddisznó-forrás, Virágos-völgy, Makkosmária (Kegytemplom) érintésével jutottunk el a sziklához. Az oldott formakincsű, hatalmas (néhol éles peremű) lyukakon, zsebeken élmény volt mászogatni. A szikla kb. 5-7 m magas, "legkönyebb" oldalán II+/III-, itt Márti is felszólózott és örömmel vette észre, hogy egy egész jó gyűrűsszög is van fent elhelyezve. A különböző oldalakon 7-8 szor felmásztam III-VI között, jól esett átmozgatni magam és az ujjaimat. A DNY-i oldalon, ami egyben a legmagasabb rész is egy crash-paddel el lehetne még ütni némi időt akár kissé nehezebb utak összerakásával is. A szikla Csillebércről kb. 10-15 perc lehet (Moszkva-térről 90-es busz). Jó szórakozást!
A túrát a Sorrento nevű "gerinc" érintésével (szép kilátás a farkashegyi reptérre) és a budaörsi Odvas-hegy megtekintésével Budaörsön, majd pedig a kedvenc Móricz-os cukrászda meglátogatásával zártuk (kb. 12 km).
Hasonló módon jó lenne hamarosan meglátogatni az eredetileg tervezett vadaskerti homokkőtornyokat, a Csabai-tornyot, továbbá más ismert és ismertlen sziklá(cská)kat. További ötleteket szívesen fogadok a komment rovatban :-)

p.s.: új 6+ a Hohe Wandon (Sonnenkind, 2010/08) a Baumgartnerturm-nál

Nincsenek megjegyzések: