2010. október 24., vasárnap

Budai-hegység II

A szombati nap pozitív előrejelzését kihasználva Mártival a Budai-hegység egy újabb részének felfedezésére indultunk (Sajnos a fényképezőgép otthon maradt...). A Battyhányi-tértől először a meglepően szép kilátású és kissé méltatlanul elfeledett Gül Baba türbéjéhez mentünk fel. Innen a József-hegy és kilátója (a”kilátó” kőfalára felállva a bokrok vonala felett az egyik legszebb Budapest panoráma vár!), majd Szemlő-hegy és a Pál-völgy volt a cél. A Pál-völgyi-barlang szikla-amfiteátruma és barlangász relikviákkal díszített büféje melegen ajánlott. Innen már csak pár lépés a II. kerület egyik mászómekkája: Francia-bánya. A kis magasságú falakon (6-12 m) kiváló traverzekre és boulderekre van lehetőség, de akad néhány nehéz, kiépített út is, sőt ékelni is lehet. Mivel nem volt túl meleg, csak egy 15-20 perces traverzálást ejtettem meg a Sárga-faltól a Barlangig és egy picit vissza (kb. 100 m), nem akartam Mártit nagyon megfagyasztani. A travi (néhol eléri a VI/VI+ nehézséget) kellemes, földközelben halad, látszólag sokan használják ingyenes edzésnek (ld. még bp-i mászótermek bérletárai). Zia nem volt nálam, mégis teljesen poros kézzel hagytam abba a mozgást, a sportutakban sem kell on sight veszélytől tartani, fehérlett minden :D.
Innen nem messze található Kecske-hegy is, de az Oroszlán-sziklák és a vadaskerti homokkőtornyok is errefelé vannak, egyszóval BKV bérlettel valóságos paradicsom a környék. Francia-bányát elhagyva az Árpád kilátón és a Gugger-hegyen (sic!) át Kőkaput vettük célba, ami szintén ismert boulder-hely. Legális mivolta kétséges, de a barlangban látható matrac+kefe és ziafoltok nem arról tanúskodtak, hogy ne használnák :D Emellett egy százak által látogatott sétaösvény közvetlen szomszédságában is van egyben, azaz maximum a szokásos „mindenbarlangvédett” paragrafus állhatná meg a helyét. A barlang tetőrészén kisebb nagyobb oldásos üregeken lehet kapaszkodni, pár órát biztos megér ha nincs más, a ferde barlangaljzat jó bokatesztelő lehet :D
Kőkapu megtekintése után a fenséges kilátású Apáthy-szikla (Hűvösvölgy felé panoráma) felé vettük az irányt, ahonnan már csak a Szépilona-Moszkva-tér séta volt hátra, végül kellemes túra lett (14 km - állomások ITT).

Hétvégén valami legyen!!!

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia

Köszönöm a leírást! Készülök a Józsefhegyre !
Sok sikert!