2010. november 1., hétfő

Fox Hill

Ötösök

Márti a Minimax-ban


Kristálycsend jobbra


Da pippöl


"A karsztos formák között a hévizes oldással kialakult karsztos üstök egész csoportja látható"


Magyar atom


Távolban egy fehér vitorla


A fal egy része - a cipőmmel :)


Szombaton ismét Budapesten virradt rám a nap, amit most szó szerint kellett érteni. A gyakran fagyos hajnalok mellé most verőfényes idő társult, ezt nem szabadott kihasználatlanul hagyni. Az eredeti terv a Tátra volt (Osarpance), ez nekem elmaradt, így Róka-hegyet mentünk el Mártival megismerni. A helyről csak a netes kaller volt meg, hálás köszönet az onlinetopo-s srácoknak. A helyszín a Battyhányi térről HÉV-vel közelíthető meg, Csillaghegy állomásig még pont elég a sima menetjegy, innen pedig egy kis 20 perces séta a bánya felfelé a kacskaringós Ürömi úton, majd az Árvácska utcán. Erősen izzadtunk, mert alaposan beöltöztünk a 8-10 fokos előrejelzés miatt, ami a bányaudvarban napsütötte helyeken egész nap 15-20 C volt!!! A bánya geológiájáról érdekességek ITT olvashatók (D8 állomás).

A netes kaller könnyebb utakat tartalmazó DK-i falszakasza kb. 15 utat tartalmaz II-VI+ ig, mi ezt néztük ki erre a napra. Emellett egy másik déli falrészen szemre ugyanennyi (ide volt kiírva a Konyi nevű út), egy É-ÉNY-i katlanban pedig további 10-20 (vagy több) nehéz út (VI-VII etc) található, plusz van egy kis kompakt tábla a barlang felett is 3db VI-os úttal. Az utak jól kiépítettek (elsősorban újszerű cuccok beépítése), két-pontos standokkal ellátottak, köszönet érte. A sisak erősen ajánlott, főleg a kevésbé kompakt, könnyebb utak aljában való álldogáláskor.
Mivel a napot elsősorban tr mászásnak szenteltem (a Márti és köztem lévő 25kg testsúlykülönbség és az elölmászó biztosításában való járatlanság okán), felvittem a kötelet a Minimax-on, majd Márti is ügyesen kinyomta. Ezután az ettől jobbra lévő utakat másztam sorra (12-13 méteresek), némelyik egész szép (XXL, Lik-luk). Márti ügyesen biztosított, a Grigri jó ötletnek bizonyult (Thx), majd vennem kéne egyet ($). Szerencsére mások is másztak, így bekéredzkedtem egy elölmászásba is (Jejó). Márti kinyomta bakancsban a Kínai Piac-ot (III), majd kissé jobbra a Kristálycsend (VI) és Fragile (V+) utakban próbálkoztam. A Kristálycsendet sikerült alsóval megismerni (köszönet Balázs&Viki szaktársaknak a biztosításért), ezt a trükkös utat beadnám VI+ ra is, különösen alacsonyabbaknak, a kulcsrészbe elsőre azért bele kellett ülnöm gondolkozni. A fal itt sok más úthoz hasonlóan kristályos részekkel átszőtt, itt-ott érdekesen reibungos, szép mászást igényel. A Fragile könnyed élménymászás nagy fogásokkal, üregekkel és borsóköves mészkőformákkal.

Az idő szépen telt, lassan összepakoltunk és jártunk egyet a bánya többi részén, a fülem eddigre szépen megpirult! Az biztos, hogy szép számban vannak itt az utak, kiváló edzőhely (különösebben nem zsíros!) és még van benne potenciál bőven! A bánya tetejéről szép kilátás nyílik Budára, a Dunára és kevésbé szép Békásmegyer felé :D A HÉV megállóban jó kis büfé, vele szemben Tuskó Expressz várja a megéhezett/megszomjazott mászókat. Nem egy Peilstein vagy Örvénykő, de várom már, hogy visszajöjjek.

Mászott utak:
Minimax III+ (solo), XXL VI+ (tr. 3x), Lik-luk VI- (tr), Naima V (tr), Jejó V, Kristálycsend VI (alsóval 1x, tr 2x), Fragile V+ (tr 2x)

ui: ÚGY TŰNIK OTT VESZETT A MÁSOK ÁLTAL HORDHATATLAN POCSÉK MIURÁM - HA NÁLAD VAN, KERESS MEG - KÖSZI :D

Update: a bányában (eddig :) ezek szerint 54 út van! hmmm :)

De csakazértis:

7 megjegyzés:

Tündi írta...

úgy tűnik, a cipőelhagyás debreceni népbetegséggé kezd válni...:( remélem Neked is szerencséd lesz mint Petinek!!

Bogyó Dávid írta...

meglesz szerintem - mindenesetre a kobrát meg kell javíttatni, nincs mese mert nem lesz cipőm - mentek arra?

Tündi írta...

lehet hogy csak dec. 10 körül járunk arra legközelebb, ha ráér addig

Bogyó Dávid írta...

kénytelen leszek kivonatozni fótra :D gyakorlatilag nincs cipőm - ezt a cobrát nem merem használni, hogy ne nőjön a lyuk

Viki írta...

Szia!
Teljesen véletlenül tévedtem a blogodra, de november 1-én ott másztam a Róka-hegyen én is, és én hoztam el a cipődet, hogy ne maradjon ebek harmincadján...
Szóval nálam van, és szeretném mielőbb visszaszolgáltatni.
Üdv!
Viki

Viki írta...

Ja igen: a vikiemails@gmail.com email címen tudunk egyeztetni, hogy mikor-hol tudom odaadni a cipődet.

Viki

Bogyó Dávid írta...

Már nem is reméltem :) mail ment.
Köszi szépen
D