2011. október 31., hétfő

Nyugati-Tátra - utolsó napsugarak

Október utolsó napján az előző esti Milosig (Nova Lesna) történő utazás után szép reggel virradt ránk. A csapatot Anitta, Márti, Imre és Máté alkotta jómagamon kívül. A cél az volt, hogy kihasználva a nyárvigére hajazó időt túrázzunk egy szépet a többség által még sohasem látogatott Nyugati-Tátrában. Bevallom, nem voltak nagyok az elvárásaim, mégis hatalmasat csalódtam - pozitívan.
Célunk a Baranec-csúcs (2184 m) volt, mi Mártival egy direktebb úton (sárga jelzés), míg a többiek a Ziar-i ház felől (kék, majd zöld és sárga) körben érték el a csúcsot, majd ugyanott le (sárga). A mi utunk kb. 1350, a társaság további részéé ~1600 m szintet tartalmazott. A 3 óra 45 perces felmenetet jó tempóval levágtuk 3 óra 5-re bár ehhez nyomni kell, Márti kimondottan kemény volt! A felmenet eleinte erdőkben, majd impozáns gyephavasokon éri el a csúcsot. A kilátás pazar volt, északra a Nyugati-Tátra főgerincével és a Ziari-völggyel, délre az Alacsony,- keletre pedig a Magas-Tátrával, aminek sok csúcsa jól kivehető volt az eszményi időben. Az élmény hazafelé a szállásra gyönyörű naplementi fényekkel párosult, amit annak konstatálása sem sokkal tudott rontani, hogy a telefonom ott maradt a barnamedvéknek valahol ;)
A Nyugati-Tátrát mindenkinek csak ajánlani tudom, abszolút "riválisa" a Magas-Tátrának és őszi fényekben, színekben nehezen verhető! A sok szint, hosszú fel és lemenetek garantáltak, mi kell még?

Nekem bejön ez a szitu (az Alacsony-Tátra napfelkeltében)


A Baranec délkeleti gerince a mellékcsúcsokkal


Egy púp a Baranec mellett lavinanyomokkal - nem ritka errefelé


Pillantás 1900 m körülről nyugat felé, háttérben a Prislop (2141 m) és a Banikov (2178 m)


Kilátás a Baranec csúcsáról északra - Nyugati-Tátra főgerinc


Keletre a Magas-Tátra, előtte a Nyugati-Tátra két észak-déli mellékgerince


Öregasszony fejfedővel


Márti élete 3. 2000-es csúcsán

A Baranec északi gerince a Smrek (2071 m) púpjával


Who needs more?


...


Másnapi célunk, a Király-hegy

Nincsenek megjegyzések: