2010. május 21., péntek

Buces Vulcan fig. no. 1

It rocks
(Illés Balázs felvétele)


Várj, míg felkel majd a nap
(Illés Balázs felvétele)


Burai Petiék javaslatára és az időjárással való hosszas sakkparti végeztével a pünkösdi hétvégét 8 fővel és 2 autóval indulva Romániában töltöttük. A cél Buces Vulcan volt Erdélyben, kb 250 km-re Debrecentől. Ez egy hatalmas mészkőhegy Brad várostól K-re. A Buces Vulcan nevű pár házas falu (kérsére nyitó kocsmával:) "központjában" parkolhatunk, innen kb 30-40 perc a felcaplatás a sziklákhoz.


Nagyobb térképre váltás

Mi Petiék korábbi ismerettsége révén a hely mászó korelnökének, a magyar Baráth Józsefnek (Iosif Barath) a telkén sátraztunk. Ez a terület egy 3 kis faháznak is helyt adó utolsó telek a sziklák felé. A telekhez közel forrás is található, a beszállások 10-15 percre vannak, mi kell még?

/Figyelem! A sziklák környéke teljes egészében magánterület, elsősorban hegyi pásztorok tulajdonát képezik a legelők, így a random sátrazás nem ajánlott!/

Szerencsére lehet fokozni :) Szinte minden fokozatban találhatók itt utak a sportutaktól a 8 kötélhosszig bezárólag: kb 65 darab (falmagasság a 150-200 méterig!). A szűz területek aránya hatalmas és ez csak a déli fal! - a hasonló adottságú É-i rész abszolút kiépítetlen (Burai Péter, ex verb 2010). A néhány hosszabb klasszikus út (román-orosz kiismerhetetlen skálázással, régi, de sok esetben használható szögekkel) mellett pár kötélhosszas és "rövidebb" (95%-ban 20-30 méteres!) sportutak találhatók új nittekkel. A helyről egész jó netes kalauz lelhető fel a kiváló román hegy,- és sziklamászó Adrian Munteanu honlapján, aki egyben a helyi "új út boom" (2000-es évektől napjainkig) mentora is.

Péntek este kb. 10-re értünk fel, majd gyors sátorverés és némi sör elfogyasztása után aludni tértünk, hiszen az idő biztatónak ígérkezett.

Nincsenek megjegyzések: