2011. április 27., szerda

Mészkőalpok 2011 1/2

Hunyormakró


The young crew at the station


Korán reggel Höllental


Klobenwand


A Bergsteigerwand - közepének jobb felén a jól kivehető kéménnyel


A keményen áthajló pajzsszerű rész, utunk ettől balra vezet


Többféle kankalin faj nyílt


Imre a beszállónál - sisakhasználat mindenek előtt!


A Dir. Bergsteigerwandkamine beszállása


Az este a megszokott módon telt Kaiserbrunnban - evés -ivás- sztorizás, alvás. Megbeszéltük hogy lesz a holnapi nap, az ifjú titánok a tegnapi Kessels... VII- és Moderne Zeiten VII+ után szombatra is heteseket, illetve szólókat terveztek. Mi Imrével a Direkte Bergsteigerwandkamine nevű VI- utat neveztük ki aznapra (bizonyos részletekben kevésbé jó kaller itt - inkább a Behm ajánlható). Az út klasszikus kéménymászás, az eredeti útvonalat némileg kiegészítve, a kőhullásos részeken új variánsokkal. Az út ereszkedéssel és az első két hossz szólózásával együtt 3,5 óránkat vette igénybe, Imre egy kivételtől eltekintve szépen követett. A nittelés ellenére (néhol 4-5-6..stb m-es távolság) erősen alpin jellegű mászás, a köztesrakás nehézkes/nem lehetséges, így érdemes jól mászni kéményt még ha az néhol enyhén áthajló is :) Szerencse, hogy kevesen másszák (2010-ben 5 parti, idén mi voltunk az első), így köve nem zsíros, ellenben annak minősége felfelé romlik (az utolsó, a természetes vonalvezetésből kieső törős, 20 m-es táblát = Schuppenhorror nem is másztuk, kinittelése kissé érdekes ötlet volt).
Az út ajánlható kéményekben már jártasabb, a genuss-tábláktól eltérő stílust kereső mászóknak. Mindent egybevetve: a kilátás/kitettség impozáns, a mászás pedig odafigyelést igényel, de a középső kémények nagyon szépek!
(A 2x50m félkötélért thx EO Péter& H Bálint szaktársaknak.)

U.i: természetesen zsákot ne vigyetek - mi sem vittünk, sajnos fényképezőgépet sem :) Tuszkolódásra fel!

+ Lemenetben meglátogattuk a Weisse wand nevű impozáns falrészt ami sportmászóhelyként funkcionál a Blechmauern aljában. A falon 5+ tól 10- ig minden van, az egyik osztrák delikvens pont ebben nyomta egy hatalmas tetőben, Imre kommentárja szerint "ezt állimalag kéne betiltani - sőt EU szinten". Levezetésnek sikerült kimászni 2x a Behm által nyitott Die Dunkle Brüderschaft nevű 6+ t ami a legszebbek között van ebben a nehézségben amit másztam. Ezután már csak az Oma's Suppentopf (~Nagyi féle extra leves) és a Holundersirup (Bodzaszörp) maradt hátra a Weichtalhausban, majd a gyötrelmes hazavezetés.

Nincsenek megjegyzések: