2009. szeptember 24., csütörtök

Könyvtár

Eiger Nordwand

Ma beszabadultam az ÖTK-s mászás után a csütörtökönként nyitva tartó könyvtárba. 50 ajrócent ellenében kölcsönözhetőek a könyvek/hét/darab. Kalauzok (túra, sítúra, mászás, klettersteig, hegymászás), útleírások, életrajzok, tankönyvek, évkönyvek, folyóiratok, a hegyek élővilága és még sok más témakör lelhető fel itt padlótól plafonig. Korszakalkotó művek az 1900-as évek hajnalától napjainkig (Bonatti, Messner, Tichy, Herligkoffer, Maestri, Lukan és még sok száz szerző szinte minden németül megjelent műve!). A könyvtáros bácsi kiváló kiselőadást rittyentett a könyvekről, látszott rajta, hogy még mindig nem riadna meg egy kis kenderköteles, derékrakötős mászogatástól.
Nagy tépelődés után Andreas (Anderl) Heckmair (az Eiger északi falának első megmászója, további hatalmas teljesítmények az Alpokban, expedíciók világszerte) 1999-ben megjelent önéletrajzi könyvét választottam.

Anderl Heckmair egy forró fürdőről álmodozik - közvetlenül az Eiger északi falának megmászása után (1938)

Mivel a könyvek akár több hétig nálam lehetnek, az októberi hazamenetel előtt lehet, hogy kiveszek egy-két ritkább kallert (pl. a 4000-esek normálútjai, Wilder Kaiser...stb) és ezek majd véletlenül lefénymásolódnak, sose lehet tudni :). Emellett aki Deutsche Alpenverein évkönyveket szeretne 1900-tól 1980-ig, az jelentkezzen, áruk 8-10 EUR/db, néha ugyanis a duplumokat, egyebeket kiárusítják :)
Egyéb: leírás az útról - mászás napjainkban

Az első magyar megmászás FOTÓI - nagyszerű, hogy fel lettek töltve! Nem semmi ezeket a képeket megnézni, különös tekintettel a részletekre!

Panoráma (a normálúton azét egyszer fel lehetne menni...:)

Nincsenek megjegyzések: