2009. október 20., kedd

A legjobb mászófilm

E kissé részrehajló bevezetés után röviden bemutatnám a kedvenc mászófilmemet :)
Igen, természetesen a Hard Grit az, az etalon, a csúcs. Stílus, etika, kockázat, valamint sok köd keveréke. A film 1998-ban készült a Slackjaw Film által Észak-Angliában a grit mászóvidék legkeményebb útjait és mászóit nyomonkövetve. A trad mászás pszichés és fizikai határait feszegető mászók könyörtelenül rombolják le a méterenként csillogó nittekről alkotott álmainkat, miközben csak süvít a szél Sheffield/Yorkshire felől. Az 53 perces remekmű megtekintése során ráadásul megmerítkezhetünk a vidéki angolság gyöngyszemeiben is.
A filmben nem kissebb nevek fordulnak meg, mint Neil Bentley, Johhny Dawes, Jerry Moffat, Seb Grieve, vagy a személyes kedvencem John Dunne. Persze a leghíresebb jelenet és egy lábtörés egy francia mászónak Jean-Minh Trien-Thieu-nek jutott :) A filmben olyan utakat másznak, amelyek még ma is a világ mászóélvonalának célkitűzései között vannak, holott mászótechnikai nehézségeiket már bőven meghaladták (Persze az a fránya headpoint mászás X-es körül:): The New Statesman (E8 7a), Gaia (E8 6c), End of the Affar (E8 6c), Master's Edge (E7 6c)...stb. (nehézségi útmutató). Az 53 perces alkotás 10 nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat.

A film trailer-e:


Néhány részlet a filmből:

A filmzene kissé ott van a szeren (nem tudom kicsiben ismerős e valakinek a torkából jövő dübörgés és a zen élmények ;) A Gaia-s esés:



Seb Grieve, Parthian Shot (E9, 7a), 1. próba:



Lisa Rands, a Gaia első női ismétlője 2006-ban a következőket mondta:

"I saw the film Hard Grit, which immortalized this route, while in California, long before I ever imagined I'd one day get to climb on that amazing rock, let alone that route...The film opened with mind-blowing footage of the route Gaia. The fall taken by Jean-Minh Trien-Thieu, swinging and crashing into the arete below, breaking his leg, became forever etched into my memory."

Ő amúgy ilyeneket tud:



Hogy hol tartottak 2005-ben a film szereplői, arról itt egy összefoglaló. Arról, hogy valóban ez e a legjobb mászófilm, a szavazás rovatban lehet vitatkozni :), és nem, nem lettem magnéziablog, csak szar az idő a kinti mászáshoz :)

Nincsenek megjegyzések: