2011. július 24., vasárnap

Sportmászóhelyek Cortina közelében

Endre bátyóval a Dolomitos mászások között 1-1 napon elruccantunk két mászóiskolába is, a kallerért (Roberto Casanova! Arrampatica sportiva a cortina d'Ampezzo) köszönet illeti Burai Pétert és Enyedi Nórát.
A rengeteg klasszikus és sport jellegű nagyfalas út mellett Cortina közelében sok kisebb sziklafal is található a legkönnyebbtől a 8a+ ig (azóta 8b és 9a is :). Egyes esetekben a két előbbi mixelődhet is, pl. a Cinque Torri-nál alpin környezetben sportmászhatunk, ha kedvünk tartja. A környék mászóhelyeiről német nyelvű összefoglaló is fellelhető.

Első alkalommal a beszállást lefelé (! egy szerpentin kanyarjából) értük el. A hely neve Campo e Volpera, a sziklák 10-15 percre vannak. Többségük kompakt mészkő - tábla és áthajlás dívik minden mennyiségben. Ami feltűnt: a kiépítettség olyan, mint az olaszokról alkotott általános közhelyes kép: bizonyos utak tökéletesek, de némelyikben sorozatban volt még merülőforraló és stand köztesnek, vagy mindez kombinálva, de összességében meg voltunk elégedve. A nehézségek közül az 5-ös és a 6a közötti dinamikus átmenet tetszett, volt 5+ ami nem ment elsőre, de érzésem szerinti valódi 6a-t is sikerült os mászni...A kemény srácoknak több 8a is rendelkezésére áll, a hely jó hűvös.

Az itt mászott utak: Kull 5+, Tom tom twist 6a (os), Kull 5+, 3X 5+ (vigyázat, pocsék), Mery 6a (ütős :), Grizzumc 4 

Nyami nyami


Tom tom twist 6a


A menü


Das ist gejzír


Egy másik alkalommal rövid időre a Marmolada panorámával egybekötött, szép kompakt kövű táblákhoz ugrottunk le - Crepe de Oucera bassi volt a hely neve. Az utak többsége 25, de inkább 30 méteres, a 60-as kötél és sok köztes szükséges alapfelszerelés. A köztes biztosítóhelyek sűrűn vannak elhelyezve, de nem ritka a motoremelő és a házgyári cucc. Csak néhány utat másztunk: Fun Tomas 5+, Ochiti pochiti 5+, Gommapiuma 5, Promenade 5 - ezért a fokozatért sokszor mászni kellett ;)

Nincsenek megjegyzések: